Elképesztő pusztítást végzett, végez a Covid a gazdaságban, azon belül a kiskereskedelemben. Az üzletek, bérlők a túlélésért küzdenek és nyilván joggal várják el a bérbeadótól, hogy ő is vegye ki a részét a veszteségből és legyen partner a túlélésért folytatott harcban.

Számos bérlővel és bérbeadóval beszéltünk az elmúlt másfél évben, szinte nem volt két ugyanolyan eset. Volt, ahol a két fél együtt próbálta megoldani a néha kilátástalan helyzetet és bizony volt, ahol a bérlő arra panaszkodott, hogy szinte egyedül neki kell elvinnie a hátán a Covid által megsokszorozódott terhet.

Mi most összeszedtünk pár érdekes adatot és információt arról, miként tárgyaltak a bérlők a bérbeadókkal?

Nem meglepetés, hogy a legtöbb kiskereskedő a Covid okozta bevétel/értékesítés-kiesésre panaszkodott, melyet a lezárások és a abból történő döcögős kilábalások számlájára írtak.

A bérlők:

  • 98 százaléka kezdeményezett tárgyalást a bérbeadóval
  • 84 százaléka kapott valamilyen enyhítést
  • 71 százaléka kapott bérletidíj csökkentést vagy teljes törlést
  • ám mindössze 8 százaléka volt elégedett a kialkudott kedvezménnyel, teherátvállalással!

Látható, az igazi kárvallottjai a kereskedelmi visszaesésnek a kiskereskedők, akiknek egyszerre kell megküzdeniük a csökkenő kereslettel, a covid kiszámíthatatlanságával, a bizonytalan jövővel és azzal, hogy úgy érzik, nem kapnak elégséges támogatást.

A Bucholcz Consulting folyamatosan rajta tartja az ujját a kereskedelem vérkeringésén, mi is kíváncsian várjuk, a fenti adatok egy újabb mérés után mennyiben változnak.

Ha többet szeretnél megtudni a Covid kereskedelemre mért hatásairól vagy hasonló munkáinkról vedd fel velünk a kapcsolatot , a legújabb hírekért, érdekességekért pedig látogass el Facebook oldalunkra, vagy kövess minket a LinkedIn-en!

Categories: Hírek